Det er mange som snakker om RPA om dagen og like mange lurer nok på hva er RPA for noe egentlig. I dette innlegget skal jeg forklare hva RPA er og hva RPA brukes til.
RPA er en forkortelse for Robotic Process Automation. Process Automation fordi det dreier seg om automatisering av en prosess, eller en arbeidsflyt. Robotic fordi det er en robot som skal utføre den automatiske prosessen. Med robot tenker de fleste nok på en fysisk robot, mens vi innenfor RPA som regel tenker på en software robot. Dette er et program som ofte kjøres døgnet rundt og utfører en algoritme som er basert på en beskrivelse av den arbeidsprosessen den skal utføre.
RPA-ingeniøren eller RPA-temaet lager en beskrivelse av arbeidsprosessen og lagrer den. Robot-programmet leser beskrivelsen og utfører arbeidsprosessen som beskrevet.
Man lager ofte en robot som kan utføre mange ulike beskrivelser i parallell fordi man ofte ønsker å automatisere flere prosesser. For å unngå software-utvikling for hver enkelt prosess, så kan som regel roboten håndtere mange ulike typer prosesser. Men beskrivelsen av prosessene må man lage.
Figuren nedenfor viser dette:
Roboten vil typisk samarbeide med andre datasystemer som databaser og tjenester for å kunne utføre sine oppgaver. Arbeidsoppgavene en robot kan utføre kan være ganske ulike, eksempler er:
Arbeidsoppgave-beskrivelsen er på en måte et høynivå program, ofte beskrevet grafisk.
En av utfordringene er å teste arbeidsoppgavene før roboten settes i produksjon, og viktige funksjoner i en RPA er å overvåke roboten, og sjekke at den gjør jobben sin slik det er ment.
Men gjør man det riktig kan vi spare verdifull tid som kan brukes på kreativt arbeid.
LeadJabber AS lager roboter for å automatisere markedsføring, salg og support.
Vi spesialiserer oss på å automatisere kundedialog med e-post, chatbots og sms.